Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

«Σκληρά Κορίτσια»


Μία από τις ταινίες που είδαμε τελευταία, είναι «Το κορίτσι με το τατουάζ» (The girl with the dragon tattoo). Ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, ο Stieg Larsson, σουηδικής καταγωγής, με μια τριλογία βιβλίων (το τελευταίο της οποίας ανολοκλήρωτο λόγω αιφνίδιου θανάτου του) επιδιώκει να θίξει το θέμα της γυναικείας κακοποίησης. Ο ίδιος, όταν ήταν έφηβος, έγινε μάρτυρας του βιασμού μιας νεαρής κοπέλας και το ότι δεν κατάφερε να τη βοηθήσει τη στιγμή εκείνη, τον «στοίχειωσε» για το υπόλοιπο της ζωής του. Έκτοτε, αφιέρωσε το έργο του στη διακήρυξη κατά της γυναικείας κακοποίησης και βίας οποιασδήποτε μορφής.
            Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.  Τα στοιχεία, όμως, αφοπλιστικά: στην Ελλάδα, τουλάχιστον δύο (2) γυναίκες το μήνα δολοφονούνται ή ακρωτηριάζονται, κατά κανόνα από τους συζύγους ή τους άνδρες με τους οποίους έχουν συνάψει σχέσεις. Πολύ συχνά δε, θύματα αυτής της βίας είναι και τα παιδιά. Το 2003 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική έρευνα με θέμα την κακοποίηση των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία γενικότερα, από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ - http://www.kethi.gr/ ). Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι:
• Το 23,6% των γυναικών δηλώνει ότι γνωρίζει περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών από το συγγενικό / φιλικό περιβάλλον που έχουν υποστεί ή υφίστανται βία από το σύζυγο / σύντροφό τους.
• Αναφορικά με το ιστορικό βίας των γυναικών, από το σύνολο των ερωτώμενων, το 13,3% δηλώνει ότι έχει υπάρξει μάρτυρας σκηνών βίας στην οικογένεια που μεγάλωσε και το 11,2% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υποστεί βία στην οικογένεια που μεγάλωσε. 
• Οι γυναίκες σε ποσοστό 39,7% αναφέρουν ότι σε μία από τις προηγούμενες σχέσεις τους, ο πρώην σύζυγος / σύντροφός τους είχε βίαιη συμπεριφορά απέναντί τους. 
• Όσον αφορά στις διάφορες μορφές βίας, καταγράφεται ότι το 56% των γυναικών βιώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές του συζύγου / συντρόφου τους, οι οποίες συνδέονται με τη λεκτική ή / και την ψυχολογική βία. 
• Επίσης, το 3,6% των γυναικών αναφέρει ότι ο σύζυγος / σύντροφός τους, τους ασκεί σωματική βία και το 3,5% εξαναγκάζεται από αυτόν σε σεξουαλική επαφή. 
• Από τα θύματα κακοποίησης που εκμυστηρεύτηκαν τη βία του συζύγου / συντρόφου τους, παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία απευθύνθηκε σε μέλη της οικογένειας (60,9%), σε φίλους (46,9%) και σε συγγενείς (35,9%). 

Εξίσου φρικτές είναι και οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, κατά τους πρώτους  δέκα μήνες του 2011 η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 369 καταγγελίες για 711 παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Από τις καταγγελίες αυτές το πιο θλιβερό συμπέρασμα είναι πως σε ποσοστό άνω του 90% θύτες των περιστατικών κακοποίησης ήταν οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών!

Το πρόβλημα μοιάζει  ιδιαίτερα έντονο στα παιδιά ηλικίας λίγων μηνών έως και 6 ετών, καθώς σε αυτές τις ηλικίες καταγράφεται το 42% των περιστατικών κακοποίησης που καταγγέλθηκαν και έγιναν γνωστά! Από 7-12 ετών το ποσοστό αγγίζει το 31% και από 13-18 ετών το 15%.
Όσον αφορά στο  φύλο δεν προκύπτει ιδιαίτερη διαφοροποίηση. Από τις 711 καταγγελίες που έγιναν οι 301 αφορούσαν αγόρια, οι 306 κορίτσια, ενώ σε 104 περιπτώσεις δεν προσδιορίστηκε το φύλο και η ηλικία.
Οι μορφές της  κακοποίησης που παρατηρήθηκαν  είναι κατά 51% (364 παιδιά) σωματική κακοποίηση, κατά 41% (291 περιπτώσεις) παραμέληση/εγκατάλειψη, κατά 3% εξώθηση σε επαιτεία, ομοίως κατά 3% ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση και κατά 2% σεξουαλική κακοποίηση!
Όπως καταγγέλλουν οι άνθρωποι που πασχίζουν να πολεμήσουν το κακό, μόνοι τους και με πλήρη απουσία της κρατικής αρωγής, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στην παραμέληση παιδιών, κυρίως γιατί όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Αυτή τη στιγμή το Χαμόγελο του Παιδιού διαθέτει 11 σπίτια, στα οποία φιλοξενούνται περίπου 285 παιδιά, ενώ η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, είναι δωρεάν και ανώνυμη και στελεχώνεται από έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
            Στις 19 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Όμως όλες αυτές οι ημέρες είναι μονάχα συμβολικές, εκτός κι αν δραστηριοποιηθούμε για το αντίθετο! Οι φορείς που οργανωμένα προσπαθούν είναι αρκετοί και το μόνο που χρειάζονται είναι η δική μας υποστήριξη. Μακάρι να μπορούσαμε να σταματήσουμε το κακό εν τη γεννέσει του, ώστε κανένα παιδί, καμία γυναίκα, κανένας άνθρωπος να μην αντιμετωπίσει βία οποιουδήποτε είδους. Όμως όσο αδύνατον κι αν ακούγεται αυτό, τόσο δυνατό είναι να παρέχουμε βοήθεια, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες.

Ένα παιδί πώς μπορείς να το πληγώσεις;


Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου