Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μπιφτέκια Λαχανικών

Ένα από τα αγαπημένα μας εύκολα γεύματα, ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής είναι τα μπιφτέκια λαχανικών (ή όπως έλεγε μια θεία μου τα "πιφτέκια" χι,χι). Γίνονται γρήγορα, χωρίς πολύ κόπο και είναι ιδανικά για κολατσιό στη δουλειά.
   Συνταγές κυκλοφορούν πολλές. Όμως για νεαρά εργαζόμενα κορίτσια προτείνω μερικά εύκολα βήματα κι από εκεί και πέρα ο καθένας διαμορφώνει τη συνταγή κατά το δοκούν. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
1) Βράζουμε σε μια κατσαρόλα ό,τι λαχανικό έχουμε και δεν έχουμε (βασικά ό,τι έχουμε) - εγώ συνήθως βράζω ανάμεικτα λαχανικά, με δυο-τρεις πατατούλες κι ένα κρεμμυδάκι. Όμως και τα λαχανικά πάνε με το γούστο.
2. Αφού βράσουν τα περνάμε από το μπλέντερ για να πολτοποιηθούν - να πω την αλήθεια μου, άμα κοιμάται το μυρμηγκάκι (ή βαριέμαι να πλένω το μπλέντερ- τι τεμπέλα) τα λιώνω με τα χέρια (άντε, εσείς πάρτε πιρούνι) . Άλλωστε δεν είναι και πέτρες, βρασμένα λαχανικά είναι.
3. Έπειτα προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά, λίγο λάδι (αν τρώμε), τα μυρωδικά και τα μπαχάρια μας και πάλι κατά βούληση.
4. Ενώνουμε όλα τα υλικά πλάθωντάς τα και φτιάχνουμε ωραία και καλοσχηματισμένα "πιφτεκάκια" (α, ρε θεία).
5. Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε - πολλή ώρα δε θέλουν, ίσα ίσα να γρατσανίσουν (που λέμε και στην πόλη).

Αν θέλουμε να τα κάνουμε "μπέργκερ", πέρνουμε τα ψωμάκια μας, βάζουμε κέτσαπ, μουστάρδα, ντοματούλα ή μαρουλάκι και μέσα το μπιφτέκι μας... Απολαύστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου