Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Θα τα τσουγκρίσουμε!

Σήμερα είπα να μοιραστούμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας από το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Για να είμαι, λοιπόν, ειλικρινής, να σας πω από πλευράς μου οτι δεν έχω καμία εμπειρία επί του θέματος και οι γνώσεις μου είναι θεωρητικές. Γι' αυτό και φέτος σκοπεύω να εντρυφήσω και να γίνω μια μεγάλη αυγουλοβάφτρα. 
  Το σύνηθες κι αυτό που "επιβάλλει" το έθιμο είναι να βάφουμε τα αυγουλάκια μας κόκκινα. Αυτό, γιατί το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Χριστού μας. Σύμφωνα με την παράδοση θα σας θυμίσω (ξεχασιάρηδες) μετά την ανάσταση του Κυρίου μας, μια γυναίκα περπατούσε κρατώντας ένα καλάθι με αυγά. Συνάντησε τότε κάποιους περαστικούς, οι οποίοι της ανήγγειλαν οτι ο Χριστός αναστήθηκε. Εκείνη δεν το πίστεψε και είπε οτι θα πειθόταν μονάχα αν τα αυγά που είχε στο καλάθι της γίνονταν κόκκινα. Την ίδια στιγμή, τα αυγά του καλαθιού της βάφτηκαν κόκκινα και εκείνη πίστεψε στο Χριστό και την Ανάστασή Του. Για τον παραπάνω λόγο, λοιπόν, κι εμείς κάθε Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα τα αυγά, με σκοπό την Κυριακή της Αναστάσεως να τα φάμε τσουγκρίζοντάς τα. 
  Να σας πω την αλήθεια μου κι εμένα τα κόκκινα αυγά μου αρέσουν περισσότερο, γιατί υποτίθεται οτι το βάψιμο είναι συμβολικό και στοχεύει στο να μας θυμίσει κάτι: το αίμα του Χριστού μας. Αν εμείς βάψουμε τα αυγουλάκια μας άσπρα, κίτρινα, πράσινα, μπλε (καραβάκια στο Αιγαίο δε με παίρνετε καλέ), τι θα το συμβολικό θα ενέχει τότε η πράξη μας;


Αυτό, όμως είναι η προσωπική μου άποψη. Οι γλυκές μου οι φιλεναδίτσες, όμως, μου είπαν δώσε μας ιδέες για ωραία αυγουλάκια κι εγώ ποτέ (μα ποτέ) δε θα της κακοκάρδιζα. Έτσι, λοιπόν, ξεχύθηκα στα ίντερνετ (τώρα είμαι χυμένη που με διαβάζετε, μη νομίζετε) και βρήκα ένα σωρό σχέδια και ιδέες. 

Καλά τσουγκρίσματα!


Το οικολογικό αυγό: για το βάψιμο οικολογικών αυγών δε χρησιμοποιούμε βαφές εμπορίου, αλλά αγνά υλικά της φύσης. Για σκούρα κόκκινα αυγά, όπως της φωτογραφίας, χρησιμοποιούμε φύλλα από κρεμμύδια. Για κίτρινα αυγά χρησιμοποιούμε κρόκο Κοζάνης. Για μπλε ή μοβ αυγά χρησιμοποιούμε μωβ λάχανο κ.ο.κ. Τα αυγά αυτά είναι ιδανικά για εμάς τις μανούλες που έχουμε μωράκια και δε θέλουμε να εκτεθούν σε τυχόν επικίνδυνες βαφές του εμπορίου.


Το λουλουδιασμένο αυγό: στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το λουλουδιασμένο αυγό ή αλλιώς το αυγό του "βαμμένου Πανάθα". Φίλες μου, που ο άντρας σας είναι Παναθηναϊκός, βάψτε του μερικά τέτοια αυγά και μετά ζητήστε του ό,τι τραβάει η όρεξή σας... Αστειεύομαι (σχεδόν). Λοιπόν, το λελουδικό ήταν τυχαίο, γιατί η τεχνική αυτή γίνεται με όποια λουλουδάκια μας αρέσουν και όποια χρώματα επίσης. Παρακάτω βλέπουμε και την προετοιμασία του αυγού μας για την τεχνική του λουλουδιού. Βάζουμε το λουλούδι και μετά τυλίγουμε με καλσονάκι ή τούλι και βουτάμε στη μπογιά. Αυτό το βάψιμο αυγού, προτείνεται (εκτός από τους ποδοσφαιρόφιλους) και σε ρομαντικές ψυχές. Αν είσαι δε ένας ρομαντικός ποδοσφαιρόφιλος...εδώ κάτσε και άραξε.


Να που εδώ σου ξετυλίγουμε και τα μυστικά της παραπάνω τεχνικής.


Το αυγό Πικάσο: εδώ βλέπουμε μια αφηρημένη τέχνη στο αυγουλάκι μας, που οι βαφές διαφόρων χρωμάτων είναι ριγμένες ολούθε πάνω σε αυτό. Αυτό το αυγό, νομίζω, ταιριάζει σε ατίθασες και επαναστατικές προσωπικότητες.



Το αφηρημένα λουλουδιασμένο αυγό: εδώ βλέπουμε μια τεχνική - συνδυασμό των δύο προηγούμενων. Δηλαδή και κάνουμε σχέδια λουλουδιών στο αυγό μας, αλλά τα σχέδια αυτά είναι κάπως ακαθόριστα. Είσαι ατίθασος  και  παράλληλα ξεχνάς και τα κλειδιά σου όπου να' ναι; Αυτό είναι το αυγό σου!


Το μυστηριώδες αυγό: αυτή η περίπτωση αυγού είναι κάπως ιδιαίτερη, το αντιλαμβάνεστε. Το τυλίγουμε με δαντελίτσα κι έπειτα το βάφουμε στο χρώμα της αρεσκείας μας και το αποτέλεσμα είναι, θα έλεγα, μυστηριώδες, περιπετειώδες, αγωνιώδες κι όλα τα συναφή (μη συνεχίσω). Θέλεις να τον σαγηνεύσεις; Θέλεις να γίνει το στεφάνι σου; Βάψ' του αυτό το αυγό και θα με θυμηθείς. Μη με θυμηθείς, αν παρ' ελπίδα όλα τα παραπάνω δεν πετύχουν... ευχαριστώ.


Το γεωμετρικό αυγό: για να φτιάξουμε αυτό το αυγουλάκι, το τυλίγουμε πριν το βάψιμο με μονωτική ταινία την οποία αφαιρούμε κατόπιν. Έτσι κάνουμε γραμμούλες και σχεδιάκια, όπως μας αρέσουν. Τα αυγά αυτά ταιριάζουν σε ευθείς και ξεκάθαρους τύπους. Σε αυτούς που τα λένε "σταράτα", που είναι καθαροί ουρανοί-αστραπές δε φοβούνται, που δε μασάνε τα λόγια τους... ας μασήσουν αυτό το αυγουλάκι.


Το γκράφιτι αυγό: αυτό το αυγό είναι βαμμένο με σπρέι (νομίζω). Παίρνεις, λοιπόν, ότι σπρέι σου περίσσεψε και βάφεις τα αυγά σου. Όπως το βλέπω τώρα, αυτό το αυγό είναι θαρρώ ιδανικό για εφήβους. Τελειώνεις το γκράφιτι στον τοίχο του σχολείου ή της γειτονιάς σου; Σου περίσσεψε λίγη μπογίτσα από τον τοίχο του σπιτιού μου που έβαψες προχθές; Μην το πετάξεις προς Θεού. Δώσε το στη μαμά σου να βάψετε τα αυγά.


Το αυγό κασκόλ: Λοιπόν, τα βαψίματα είναι περιττά, λερώνουν και τα χέρια. Απλώς βράσε τα αυγά σου (βασική προϋπόθεση), βάλε τα σε ένα ωραίο περιτύλιγμα, δέστα, πρόσθεσε κι ένα αυτοκολλητάκι για παραπάνω ομορφιά κι είσαι έτοιμος. Αυτά είναι αυγά για πρακτικά μυαλά, ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε!


Το αυγό χαρά του παιδιού: Κι αυτό το αυγό απευθύνεται σε μανούλες με παιδάκια, καθώς είναι κάτι που μπορούν ευχάριστα να κάνουν μαζί. Η τεχνική όπως τη μελέτησα, λέει οτι παίρνεις χαρτί γκοφρέ, με το οποίο τυλίγεις το αυγό και στη συνέχεια το βουτάς σε νερό. Και το αποτέλεσμα είναι εξίσου όμορφο και διασκεδαστικό. Τολμάς;


Αυτά και για τα αυγουλάκια μας...
Εξοντωτική έρευνα (θα την σκεφτώ για δεύτερο phd), αλλά νομίζω άξιζε τον κόπο. Σας τακτοποίησα. Γιατί, όχι μόνο είδες σχέδια και τεχνικές, μέσα από τα οποία μπορείς να διαλέξεις το αυγό που σου ταιριάζει. Σου έκανα και ψυχογράφημα του αυγού, ώστε να πας στο δικό σου με κλειστά μάτια. Το εκτιμάς φαντάζομαι.

Καλό Πάσχα!

Πηγές:





6 σχόλια:

  1. Τέλεια έρευνα!!!!
    Θα δοκιμάσω τη βιολογική βαφή με φύλλα κρεμμυδιού!! Αν και το μυστηριώδες αβγό μου τράβηξε το ενδιαφέρον!!! Έχω λίγες μέρες ακόμη να σκεφτώ και να αποφασίσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά εναλλακτικές προτάσεις! Βέβαια..ξέχασες ένα..αυτό που εμείς θα τιμήσουμε με δόξα..το σοκολατένιο αυγό, χαχα!
    Φιλιά*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περδικούλες κάνω κι εγω! Σε βρήκα από τη Βέρα! Θα τα λέμε καλή μου! Ευχές πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς ήρθες Τζωρτζίνα!
    Αυτή η Βέρα... γεφυρώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή