Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Τα Λαζαράκια


Αύριο Σάββατο του Λαζάρου κι επειδή με βλέπω πνιγμένη είπα από σήμερα να γράψω για την αυριανή μας δημιουργία, που δεν είναι άλλη από τα «Λαζαράκια». Πρόκειται για μικρά ψωμάκια πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου. Μέσα στη ζύμη τους μπορούμε να βάλουμε μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο λέει η παράδοση του κάθε τόπου. Το έθιμο αυτό έκαναν από παλιά για να έχουν ψωμί όλο το χρόνο.
   Ως πρωτάρα των πασχαλινών εθίμων (τα μιλήσαμε – τα συμφωνήσαμε) δεν τα έχω ξαναφτιάξει. Παρόλα αυτά, θα σας παραθέσω τη συνταγή που θα ακολουθήσουμε κι εμείς για τα φτιάξουμε, η οποία είναι δοκιμασμένη. Φαίνεται να είναι λίγο μπελαλίδικα, αλλά νομίζω το μυρμηγκάκι θα τα ευχαριστηθεί.

Να η συνταγή:



Να και πως γίνονται τα Λαζαράκια μας από μια σπουδαία μαγείρισσα, την «Εύη που μαγειρεύΕΥΗ»:


Εκτός από τα ψωμάκια, έθιμο παλαιό είναι και τα κάλαντα του Λαζάρου, με το γνωστό ρεφραίν:

«Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
Ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.
Βάγια, Βάγια και Βαγιώ
Τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
Τρώνε το ψητό το αρνί»

Καλή Ανάσταση!



Πηγές (δυνατές):


4 σχόλια:

  1. Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει αυτό το έθιμο!!!! Να σαικαλά που μας τα μαθαίνεις!!! Και περιμένω ένα λαζαράκι τη Δευτέρα!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κορίτσι μου χαίρομαι που σε γνωρίζω, έστω και καθυστερημένα,
    σε βρήκα απο την Βέρα.
    σου έστειλα και χτες σχόλιο άλλα δεν ξέρω τί έγινε...
    πολύ όμορφα πράγματα μας γράφεις.
    να χαίρεσαι την μυρμιγκούλα σου.
    φιλιά
    θα τα ξαναπούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Μαρία στην παρέα μας και σε ευχαριστούμε για τις ευχές τα καλά σου λόγια!
      Να είσαι κι εσύ πολύ πολύ καλά και περνάς απ' τα μέρη μας.
      Φιλιά!

      Διαγραφή