Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πήγαμε-Είδαμε

Το Σάββατο πήγαμε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και είδαμε παράσταση με μαριονέτες και γιγαντόκουκλες από τις "Αθηναϊκές Μαριονέτες" [http://edu.ime.gr/]. Τρεις Μύθοι του Αισώπου παρουσιάστηκαν, "ο ψεύτης βοσκός" που ήταν και η πιο γνωστή, "ο βοριάς κι ο ήλιος" και "ο Ερμής κι ο ξυλοκόπος". 

Τα πρακτικά:
Η πρόσβαση στο ΙΜΕ ήταν εύκολη, αν και σε εμάς πέφτει λίγο μακριά. Επίσης, έχει υπόγειο χώρο στάθμευσης, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα εάν πάμε με αυτοκίνητο. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ένας πολύ όμορφος χώρος, τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στην εξωτερική αυλή.  Η τιμή του εισιτηρίου ήταν επίσης λογική, 8 ευρώ για το παιδί και 4 για τον συνοδό. 

Η ουσία:
Η παράσταση δεν ήταν άσχημη. Τα σκηνικά ήταν όμορφα και οι κούκλες καλοφτιαγμένες. Οι άνθρωποι που έπαιζαν ευπρεπέστατοι. Ίσως βέβαια να έπρεπε να απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και όχι να προτείνεται για παιδιά από τριών ετών.  Το μυρμηγκάκι που κλείνει τα 3 τον άλλο μήνα, έχει ξαναπάει σε παιδική θεατρική παράσταση και που γενικά είναι ώριμο παιδάκι ήταν στο όριο. Αρχικά κάθισε μόνη της στην καρέκλα, αλλά κατά τη διάρκεια θέλησε να την πάρω αγκαλιά. 
   Οι ιστορίες είχαν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την απάτη, την κλεψιά ή το ψέμα - οι πρωταγωνιστές δε μιας ιστορίας ήταν ο Κλέψας και ο Κλέψαντος. Αν και θα ήταν πιο χρήσιμο για κάποιους ενηλίκους το δίδαγμά κατά της κλεψιάς και του ψέματος, στο τρίχρονο κοινό της παράστασης άφησε μάλλον την ιδέα του οτι το κακό, είτε αυτό είναι το ψέμα, είτε είναι η απάτη  δεν είναι καλό και τιμωρείται. Στο τέλος της παράστασης καλούσαν όσα παιδάκια ήθελαν να ανέβουν στη σκηνή να πιάσουν τις κούκλες. Κι αυτό ήταν ένα ωραίο σημείο. Το μυρμηγκάκι βέβαια ενθουσιάστηκε με κάτι σταφύλια που είχαν για σκηνικό!

Γυρίζοντας στο σπίτι, ρώτησα το μυρμηγκάκι αν της άρεσε η παράσταση. "Λίγο" μου είπε. "Δεν είχε πολλά ζωάκια" συνέχισε. Κι ίσως αυτό να είναι τελικά και το μυστικό που θα έκανε ένα θεατή αυτής της ηλικίας να αγαπήσει μια παράσταση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου