Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το θαύμα της ανθρώπινης θέλησης...

είναι το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν και της Έλεν Κέλερ, δύο κοριτσιών με προβλήματα όρασης και ακοής. Δασκάλα η μία και μαθήτρια η άλλη, μέσα από πολλές δυσκολίες περπάτησαν τον δύσκολο δρόμο που οδηγεί στη δυνατότητα όχι μόνο της ανθρώπινης επικοινωνίας, αλλά και δημιουργίας.

Με αφορμή την παράσταση "Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν" που παρακολουθήσαμε στο θέατρο Μπρόντγαιη, μίλησα στο μυρμηγκάκι για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, το δικαίωμα όλων στη ζωή, την αγάπη, το όνειρο... Είπαμε, πως όπως όλοι οι άνθρωποι δε μοιάζουν στο χρώμα του δέρματος ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματος, όπως δε μοιάζουν στη γλώσσα που μιλούν ή στη θρησκεία που πιστεύουν, έτσι μπορεί να διαφέρουν και στον τρόπο που επικοινωνούν και εκφράζονται. Το μυρμηγκάκι έμαθε πως τα παιδάκια που δεν μπορούν να μιλήσουν με το στόμα και να αρθρώσουν λόγο όπως εμείς, μιλούν με τα χέρια τους... Διαβάσαμε λίγο από το βιβλίο "Η ιστορία της ζωής μου" της Έλεν Κέλερ και είπαμε πως ο Θεός δίνει στον κάθε άνθρωπο διαφορετικές ικανότητες και διαφορετικά ταλέντα. Η τυφλή και κωφάλαλη πρωταγωνίστρια έμαθε "να μιλά" πέντε γλώσσες, μορφώθηκε στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής, έγινε συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων για ψήφο, εργασία και μόρφωση.

Να ποια θέλω να είναι παραδείγματα για το μικρό μου μυρμηγκάκι - οι άνθρωποι που παλεύουν για "θαύματα"...

Όσον αφορά στη θεατρική παράσταση, το έργο ήταν ωραίο δοσμένο και οι ερμηνείες των ηθοποιών αξιοπρεπέστατες. Ξεχώριζε το νεαρό κορίτσι που έπαιζε την Έλεν Κέλερ, η ερμηνεία του οποίου ήταν συγκλονιστική. Το μόνο αρνητικό ήταν το ίδιο το θέατρο, το οποίο κατά την άποψή μου ήταν παραμελημένο. Ήμασταν με το παλτό μας σε όλη τη διάρκεια του έργου γιατί κρυώναμε, ενώ υπήρχε η μυρωδιά της "κλεισούρας". Το εισιτήριο κοστίζει 18 & 15 ευρώ για φοιτητές. Σημαντικό είναι το γεγονός οτι η είσοδος για τους ανέργους είναι δωρεάν. 
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα όμορφο, συγκινητικό και κυρίως διδακτικό έργο, ένα έργο για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα για τα νεαρά παιδιά.

Αν ήταν λίγο μεγαλύτερο το μυρμηγκάκι μου, σίγουρα θα το παίρναμε μαζί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου