Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Το επάγγελμά μου με εικόνες

Το επάγγελμά μου, αυτό το παρεξηγημένο περισσότερο ίσως από κάθε άλλο, είμαι εδώ για να διασκεδάσω με εικόνες-αποδείξεις-ντοκουμέντα του τι εστί βερίκοκο & βιβλιοθηκάριος!

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα κυρίως για όσους κακόβουλα δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν  κλπ κλπ:
  • Ο όρος βιβλιοθηκάριος είναι "πασσέ" (ξεπερασμένος), αν και διόλου προσβλητικός κατά την άποψή μου.
  • Ο ορθότερος, βέβαια, όρος είναι "βιβλιοθηκονόμος", γιατί το βιβλιοθηκάριος παραπέμπει στο αποθηκάριος που και πάλι κοντά είσαι, αλλά τέλος πάντων.
  • Ο όρος που μας συνδέει άμεσα με το μέλλον είναι "επιστήμονας της πληροφόρησης ή της πληροφορίας", αφού πια έχουμε περάσει από την έντυπη στην ηλεκτρονική μορφή αποτύπωσης και διάχυσης αυτής. 
  • Ηλεκτρονική  πληροφορία δεν είναι μόνο το in.gr. Μιλάμε κατά κύριο λόγο για διαχείριση επιστημονικής πληροφορίας, όπως για παράδειγμα η ιατρική πληροφορία, αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εμείς μπροστά στους γιατρούς μόνο να σκουπίζουμε τον ιδρώτα τους (το πολύ πολύ!). 
  • Βέβαια, κάποιοι από εμάς έχουν κάνει εξειδικευμένες σπουδές πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο που υπηρετούν ή έχουν μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, αλλά βέβαια  (φάε άνετα το μεσημέρι) είναι κατώτερα των άλλων επιστημών, μην τρελαθούμε κιόλας!
  • Στο θέμα της εικόνας μας τώρα. Αν νομίζεις οτι εμείς οι βιβλιοθηκονόμοι έχουμε κότσους και φοράμε γυαλιά - Ε, ΝΑΙ!- καλά νομίζεις. Και κότσο πιάνουμε τα μαλλιά μας και γυαλιά φοράμε. Το πρώτο γιατί είμαστε μακρυμαλλούσες και έτσι μας γουστάρει, το δεύτερο γιατί έχουμε ξεστραβωθεί να σπουδάζουμε αρχικά (παρότι είσαι βέβαιος οτι είμαστε αγράμματοι- αν και όχι πιο αγράμματοι από τον καθένα που πέρασε από το δημόσιο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα) και κατόπιν βγάζουμε τα μάτια μας στην καταλογογράφηση, την ταξινόμηση, την τεκμηρίωση κι όλα αυτά τα ωραία και μαγευτικά που δεν ξέρεις οτι κάνουμε...
  • Γιατί είσαι πεπεισμένος οτι ο κύριος όγκος της εργασίας είναι να ξεσκονίζουμε τα ράφια!
  • Ας είναι... την άλλη φορά που θα επισκεφτείς μια βιβλιοθήκη, κάνε μας δώρο ένα swiffer.
  • Επίσης, θα σου πω κάτι ακόμα που θα σε σοκάρει: υπάρχουν και άντρες βιβλιοθηκονόμοι! Το ξέρω στο έφερα απότομα, συγχώρεσέ με... 
  • Θα επανορθώσω λέγοντάς σου το εξής: υπάρχουν και διάσημοι βιβλιοθηκονόμοι - στις τέχνες και τα γράμματα βέβαια -κι όχι στο λαϊκό πεντάγραμμο/ μπήκες μόνος σου στη μαύρη λίστα κλπ-. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Νίκος Χριστιανόπουλος, αλλά και ο Γιάννης Ρίτσος.
  • Εντάξει, επειδή σε πέθανα τώρα, ας πάμε στις εικόνες...

Το κορίτσι - νυχτερίδα ήταν βιβλιοθηκονόμος, μέχρι που "τα πήρε στο κρανίο" και είπε να πολεμήσει το κακό!

http://www.examiner.com/article/top-20-things-librarians-public-libraries-wish-patrons-knew-or-did-part-3-of-4 

Κι άλλη σούπερ ηρωίδα που επαγγέλλεται βιβλιοθηκονόμος, αλλά και αυτής "της γύρισε το μάτι" και στον ελεύθερο χρόνο της κάνει κιμά το κακό και την αδικία!

http://e-scriptorum.blogspot.gr/2011/08/blog-post_16.html

Από την άλλη, όμως, είμαστε κανονικοί άνθρωποι και όχι κινούμενα ζόμπι! Μπι - ο - ε- ε ζόμπι, ζόμπι - ι - ι ...
http://howmayishushyoutoday.blogspot.gr/2011/07/hipster-librarians.html

Βέβαια, στη δουλειά μας "μέδουσες", τα κάνουμε όλα και συμφέρουμε!

http://bookshopblog.com/2011/02/14/famous-librarian-nancy-pearls-funny-and-true-rules-about-reading/

Και ναι, το παραδέχομαι, μοιάζω στην παρακάτω κοπελιά - τι να πω.


http://philboardresults.blogspot.gr/2012/10/room-assignment-for-november-2012-librarians-licensure-examination-board-exam.html

Αλλά έχω συναδέλφους που δε σηκώνουν και πολλά πολλά, άντε μη λέω ονόματα!

http://librarianavengers.org/worship-2/

Και τέλος, ήρθε η ώρα να το παραδεχθείς.
Librarians Rule!


http://celestialblue.blogspot.gr/2008_05_01_archive.html


5 σχόλια:

  1. Χαχα, μάλλον κάποιος σε τσάντισε! Τώρα συνδύασα και την Κέρκυρα των σπουδών σου! Έχω φίλη που κάνει την ίδια δουλειά και γνωρίζω! Μια ζωή διάβασμα, πολύ διάβασμα! Έκανε και διδακτορικό!
    Δυστυχώς ο κόσμος δεν ξέρει και λέει βλακείες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήταν το επόμενο αγαπημένο μου επάγγελμα...Δεν φαντάζεσαι πόσο σε ζηλεύω...Ανάμεσα σε τόσα βιβλία...Υπάρχει παράδεισος τελικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαμά κουκουβάγια, όντως κάποιος με τσάντισε... πώς το κατάλαβες;

    Αχ, Ελπιδάκι, ξέρεις τι νομίζω, καμιά φορά το επάγγελμά μας είναι λες και μας διαλέγει αυτό. Κολλάει στο χαρακτήρα, τα θέλω, τα πιστεύω μας, την ιδιοσυγκρασία μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ γνωστός βιβλιοθηκονόμος βεβαίως και ο Jorge Luis Borges. Στα καθ'ημάς και ο Δημήτριος Καμπούρογλου (τον λατρεύουν όλοι οι ξεναγοί στην Αθήνα, έχει γράψει πράγματα για την πόλη που δεν έχουν καταγραφεί πουθενά αλλού). Και μια δική μου αγαπημένη εικόνα http://www.zazzle.co.uk/librarian_superior_intelligence_buttons-145207146648050321

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι κονκάρδες κ α τ α π λ η κ τ ι κ έ ς !
    Μου άρεσε πολύ αυτή που γράφει"Librarian - will work for ice-cream" χα χα, μάλλον γιατί με εκφράζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή