Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Σπιτικές Καραμέλες

Με αφορμή τα γενέθλια της νεραϊδούλας μας το Μάρτη σύσσωμη η ομάδα, ο Δημήτρης (ο αλχημιστής- εκτελεστικό όργανο όταν πρόκειται για "χημείες" κι αυστηρές δοσολογίες), τα κορίτσια ( οι γκρούπις) κι εγώ (η πετάω την ιδέα) έφτιαξε ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ!

Καραμελίτσες σπιτικές, αγνές και όμορφες...

Η συνταγή που ακολουθήσαμε είναι:

  • 200 γρ. γλυκόζη
  • 200 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής

Η διαδικασία παρασκευής έχει ως εξής:

  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη σε μια κατσαρόλα. Αν θέλουμε να τις κάνουμε χρωματιστές ρίχνουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής πχ. εμείς τις κάναμε πράσινες.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.
  • Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής παρακολουθούμε να φτάσει η θερμοκρασία στους 150° C.
  • Αν δεν έχετε κι είστε amateurs όπως εμείς -χιχι- παίρνουμε λίγη καραμέλα με ένα κουταλάκι και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν κρυσταλλώνει και τη βλέπουμε πως γίνεται σκληρή, τότε είναι έτοιμη, αν όχι συνεχίζουμε το βρασμό.
  • Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει η καραμέλα για 1 λεπτό.
  • Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και αρχίζουμε να δίνουμε σχήμα στις καραμέλες μας.
Πηγή: http://www.glykesistories.gr/vima-vima/3794/Gleifitzouria-spitika

Εμείς όταν το μείγμα δεν έκαιγε πια κι ήταν εύπλαστο σαν πλαστελίνη, το πιάσαμε με τα χέρια και το κάναμε λουριδίτσες, τις οποίες κόψαμε σε κομματάκια καραμέλας με το ψαλίδι.

Κάπως έτσι



Τις βάλαμε σε βαζάκια,


αλλά καλύτερα πρώτα να τις τυλίξετε με λαδόκολλα γιατί αλλιώς γρήγορα θα κολλήσουν μεταξύ τους.




Εμείς τις κάναμε πράσινες λόγω του θέματος που κυριαρχούσε στη γιορτούλα μας, αλλά και κόκκινες είναι πολύ εντυπωσιακές. Επίσης να αναφέρω πως την ίδια συνταγή ακολουθήσαμε όταν καραμελώσαμε μήλα. Όπως αναφέρει κι η συνταγή στην πηγή της με τον ίδιο τρόπο φτιάχνονται και όμορφα γλειφιτζούρια. Ακόμα στα στάδια του βρασμού μπορεί κανείς να προσθέσει και κάποιο άρωμα με λίγο χυμό, όπως λεμόνι ή πορτοκάλι, ή ακόμα και κανέλα.


Όπως και να χει όμως είναι υπέροχες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου