Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

2 Δεκεμβρίου

Σήμερα Σάββατο σηκωθήκαμε το πρωί με μια λαχτάρα για κάτι γλυκό. Και τι πιο γλυκό και τι πιο Χριστουγεννιάτικο από τα μελομακάρονα. Δε χάσαμε χρόνο. Ο Santa Claus, τα μυρμηγκάκια μου κι εγώ στρωθήκαμε στη δουλειά. Με την καθοδήγηση της γιαγιάς μου που έχει τη συνταγή για τα καλύτερα μελομακάρονα του κόσμου (!) φτιάξαμε "ποιήματα"!

Να, δείτε εδώ πάλι, τσάκωσα το Santa την ώρα που ετοιμαζόταν να δοκιμάσει ένα...


Κι επειδή δεν είμαστε μονοφαγάδες ακολουθεί η συνταγή για μελομακάρονα της γιαγιάς Ελευθερίας.

Μελομακάρονα Της Γιαγιάς Ελευθερίας

Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κ ακόμα λίγο όσο πάρει
  • 1 ποτήρι ζάχαρη σωλήνα
  • 2 ποτήρια σωλήνα λάδι (1 ελαιόλαδο, 1 ηλιέλαιο)
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ (που το ανακατεύουμε με το αλεύρι)
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 ποτήρι σωλήνα πορτοκαλάδα
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση:

  •  Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, τα μυρωδικά και αναδεύουμε με το χέρι μας
  • Μετά ρίχνουμε τη σόδα μες την πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε με προσοχή γιατί η πορτοκαλάδα θα αφρίσει
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι ώστε να γίνει μια ζύμη εύπλαστη αλλά όχι πολύ σφιχτή
  • Παίρνουμε και σχηματίζουμε «βαρκούλες» 
  • Τρυπάμε ελαφρά από τη μια μεριά του τρίφτη με τα δοντάκια 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και μέχρι να δούμε ότι έχουν ροδίσει αλλά όχι καεί
  •  Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν
  • Τότε κάνουμε το σιρόπι

Για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι σωλήνα ζάχαρη
  • 1 ποτήρι σωλήνα μέλι
  • 2 ποτήρια σωλήνα νερό
  • Κανέλα ξύλο
  • Γαρύφαλλο μερικά κομματάκια
  • Βράζουμε το σιρόπι και μόλις αρχίζει να κοχλάζει το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά
  • Μετά βουτάμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα
  • Τα παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στην πιατέλα μας
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου