Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η κόρη μου η ... Ραπουνζέλ!

Σίγουρα γνωρίζετε τη Ραπουνζέλ, τη νεαρή ηρωίδα του παραμυθιού των αδελφών Grimm με τα μακριά μαλλιά. Η ιστορία της έχει διάφορες εκδοχές, αφού όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παραμύθια, κάθε λαός τα διαμορφώνει σύμφωνα με τις δικές του συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα. 

Έτσι και με τη Ραπουνζέλ, της οποία το όνομα προέρχεται από το Γερμανικό Rapunzeln που σημαίνει  "λυκοτρίβολα" (κάποιο είδος χόρτου), η ιστορία της συναντά διάφορες παραλλαγές, που όλες όμως συγκλίνουν στο οτι έχει μαγικά, μακριά μαλλιά και μια κακιά μάγισσα την απήγαγε από τους γονείς της και την κράταγε κλειδωμένη σε έναν ψηλό πύργο για να εκμεταλλεύεται τη μαγική δύναμη των μαλλιών της. 

Στην πρόσφατη κινηματογραφική εκδοχή του Disney, η Ραπουνζέλ είναι ένα δυναμικό και έξυπνο κορίτσι που η απρόσμενη επίσκεψη ενός καλόκαρδου απατεωνίσκου αποτελεί και την αφορμή για να το σκάσει από τον πύργο που την κρατά η κακιά μάγισσα για να ακολουθήσει το όνειρό της: να δει από κοντά τα φαναράκια που ελευθερώνονται στον ουρανό τους Βασιλείου κάθε χρόνο ανήμερα των γενεθλίων της.


Όπως θα διαπιστώσατε από την περιγραφή, έχω μελετήσει διεξοδικά την ταινία, καθώς την παρακολουθήσαμε δυο τρεις-φορές με το μυρμηγκάκι κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Προχωρώντας στα σημεία που η μάγισσα γινόταν πολύ κακιά (για να μη στενοχωρηθεί και τρομάξει το μυρμηγκάκι) στεκόμασταν κυρίως στα τραγούδια της ταινίας που η ελληνική τους μετάφραση είναι καλή, εξίσου και η ερμηνεία τους (από Ιωάννα Παππά και Άλκηστις Πρωτοψάλτη). 

Και να σου ένα πρωί, βλέπω τη μικρή και αρπάζει τη σκούπα κι αρχίζει να κάνει πως σκουπίζει τη βεράντα, μετά παίρνει το μπλοκ ζωγραφικής κι άρχισε να μουτζουρώνει και στο τέλος (όπου και καταλάβαμε τι συμβαίνει) παίρνει τα παραμύθια της, κάθεται κάτω κι αρχίζει και μουρμουράει "με τα βιβλία μου θα ξεκουραστώ"!

Ω, ναι, η μικρή μας Ραπουνζέλ επί το έργον!

Και για του λόγου του αληθές, ιδού και το βίντεο με το τραγούδι που ξεσήκωσε η μικρή μου ΜυρμηγκοΡαπουνζέλ:







3 σχόλια:

  1. Και εμένα η κόρη μου έχει τρέλα αυτόν τον καιρό με την Ραπουνζέλ. Είδαμε την ταινία, πήραμε και παραμύθι και μιλάμε συνέχεια γιαυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορίστε το μυρμηγκάκι!
    Έχω δει κι εγώ κάποια αποσπάσματα! Είναι πολύ ωραία!
    Και μου αρέσουν αυτές οι ταινίες, είναι χαρούμενες αλλά και εκπαιδευτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για σκεφτείτε βρε κορίτσια μου, μήπως κι εμείς δεν έχουμε μια Ραπουνζέλ μέσα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή