Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Πίσω και σ' έφαγα!.. Στρες

Έναν ιδιαίτερο κύκλο σεμιναρίων με θέμα το στρες και πώς ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να το χειριστεί μέσω της διατροφής του, πραγματοποιεί η Βορέειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αμαρουσίου   αυτό το μήνα [http://www.voreeios.gr/].



Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου:


"Σεμινάρια ψυχολογίας με επίκεντρο τη διατροφή και το ρόλο της στα επίπεδα του άγχους που καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την εποχή, διοργανώνει για το μήνα Μάιο η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών εκδηλώσεών της.   Στα σεμινάρια αυτά θα συζητηθούν οι παράγοντες που προκαλούν άγχος και τρόποι αντιμετώπισής του, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της διατροφής. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ημέρα Δευτέρα και ώρα από 6:00 μ.μ.-  7.30 μ.μ.,  στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαρουσίου (Στεφ.  ∆ραγούμη 30 & Μιλτιάδου). Ομιλητές-συντονιστές των σεμιναρίων θα είναι η Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Θεραπεύτρια Μαρία Σαμιώτη, και ο Κλινικός ∆ιαιτολόγος - ∆ιατροφολόγος Νικόλαος Μανάτος.


Στο σεμινάριο με θέμα: «Πώς να διαχειριστείτε το στρες πριν σας…φάει!», που θα διεξαχθεί στις 7/05/2012 και στις 14/05/2012, θα διερευνηθεί πώς οι ανησυχίες μας, το άγχος, ή η θλίψη που βιώνουμε, επηρεάζει τη διατροφή μας και πώς ένας σταθερός τρόπος διατροφής μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά ή αποσταθεροποιητικά για τις αλλαγές που καλούμαστε να κάνουμε.      Αντίστοιχα, στο σεμινάριο με θέμα:«Κάνε το φαγητό σύμμαχό σου!» που θα διεξαχθεί στις 21/05/2012 και στις 28/05/2012, θα συζητηθούν οι παράγοντες που μας οδηγούν σε βουλιμικές συμπεριφορές, πώς η διατροφική μας συμπεριφορά φτάνει να αυτοματοποιείται και να γίνεται συνήθεια και οι τρόποι που υπάρχουν για να αλλάξουμε."

Εχθές, λοιπόν, πήγαμε οικογενειακώς για να παρακολουθήσω την πρώτη διάλεξη. Ο μυρμηγκομπαμπάς και το μυρμηγκοπαιδάκι κάθισαν στον κήπο όπου δεσπόζει ένα μεγάλο σκάκι δαπέδου, το οποίο και το μυρμηγκοπαιδάκι δεν εννοούσε να το πει σκάκι, αλλά το έλεγε "πιν-πονκ". 

Αρχικά σκεφτόμασταν να με περιμένουν στο παιδικό τμήμα, όση ώρα θα διαρκούσε το σεμινάριο. Όμως, ο χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου ήταν το παιδικό τμήμα, οπότε ακυρώθηκε η ιδέα μας. Αυτό ήταν και το μόνο αρνητικό, γιατί αν ήθελε κάποια μανούλα να παρακολουθήσει το σεμινάριο, τότε το παιδάκι της έπρεπε να την περιμένει έξω, αντί στην όμορφη γωνιά του παιδικού τμήματος. Καθώς αυτό δεν είναι δυνατόν για παιδάκια μικρότερης ηλικίας, η μητέρα αν δεν είχε κάποιον για βοήθεια, δε θα μπορούσε να συμμετέχει. Επίσης, δε μας άφησαν να βάλουμε μέσα το καρότσι (τους προτείναμε να το αφήσουμε κλειστό σε μια γωνία ) κι όταν το ζήτησα η μεσόκοπη κυριούλα της υποδοχής με κοίταξε άγρια σαν να ήμουν αρειανή με απειλητικές για τη Γη διαθέσεις... αχ Δημοτικές Βιβλιοθήκες! Ευτυχώς, που ο κήπος είναι όμορφος, οπότε συμβιβαστήκαμε. Την επόμενη φορά, όμως, θα αναγκαστώ να πάω μόνη μου. 

Κατά τα άλλα, βρήκα πολύ ενδιαφέρον το σεμινάριο. Αν και είναι πράγματα που λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουμε, το να το συζητήσεις ή να σου το τοποθετήσει ο ειδικός σε μία άλλη οπτική γωνία, πάντα βοηθά. Αρκεί, βέβαια, να είναι κανείς διατεθειμένος να ακούσει. 

Από τα σημεία που μου άρεσαν ήταν όταν οι ομιλητές είπαν οτι η οργανωμένη και σωστή διατροφή, δεν είναι πανάκεια, αλλά βοηθά σημαντικά στο να λειτουργεί το σώμα μας με μια σταθερότητα. Αυτό, βοηθά κατόπιν και τη διαχείριση των ψυχολογικών θεμάτων που ενίοτε μπορεί να αντιμετωπίζουμε. 

Ένα άλλο σημείο που τόνισαν ήταν η ανάγκη των καθορισμένων και μετρημένων γευμάτων. Ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να τρέφεται κάθε τρεις ώρες, εκτός από το διάστημα του ύπνου. Είπαν δε οτι συνήθως πάσχουμε από τη λεγόμενη "πρωινή ανορεξία", δηλαδή το πρωί δεν τρώμε πρωινό κι έτσι δεν δίνουμε καύσιμα στον οργανισμό μας να ξεκινήσει τη μέρα. Αυτά τα χαμένα καύσιμα, θα τα ζητήσει αργότερα ο οργανισμός μας και μάλιστα διπλά. Έτσι θα έχουμε ξεκινήσει ένα φαύλο κύκλο κακής διατροφής. 

Αυτά για μένα, προς γνώση και συμμόρφωση!

Την άλλη Δευτέρα η συνέχεια...
καλημέρα!   







1 σχόλιο:

  1. Ήταν χαρά μας να σας έχουμε κοινό στο πρώτο από τη σειρά σεμιναρίων, που θα δώσουμε στη Βορέειο βιβλιοθήκη. Λυπούμαστε πολύ για την άτυχη εμπειρία σας με το παιδάκι και ελπίζουμε το σεμινάριο να σας δικαίωσε που αποφασίσατε να το παρακολουθήσετε. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας.
    Οι ομιλητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή